Införa Raw Food i kosten

Vi har frågat vår egen rawfood-kock Viktor om sina levnadsvanor. Tack Viktor för att vi får en liten inblick i din vardag och för dina proffsiga tips!

De flesta människor behöver äta mycket mer grönsaker. Det passar inte alla att äta 100% raw food, men byt ut en lunch, gör en middag i veckan eller satsa på ett mindre tillbehör. Ett annat enkelt sätt att få i sig grönsaker är att göra en hälsosam smoothie full av rena råvaror, gärna med någon extra boost av någon superfood!

Som raw & superfood-kock får jag ofta frågan hur mitt dagliga kostintag ser ut. Självklart förstår jag att man tror att jag andas och äter endast och åter endast 100 % raw och supernyttigt hela tiden!

Men även om jag älskar superfoods, som ni förstår, så är jag också en enorm foodie som älskar mat i allmänhet!

Så för mig handlar det om balans, precis som med allt annat i livet. Jag försöker att verkligen lyssna på vilka typer av livsmedel min kropp är sugen på och se till att tillfredsställa det så långt det går – tillsammans med rätt smak och kryddsättning så att även mina smaklökar blir nöjda!

Däremot så har jag alltid med mig, genom mitt intresse och kunskap, att välja mat som ger mig största fördel i den situation eller period jag befinner mig i. Tränar jag hårt för ett uppsatt mål så äter jag efter det. Har jag semester och inte behöver prestera lika hårt är jag inte lika frenetisk att få i mig lika mycket näring och naturligt protein.

Är jag sugen på något speciellt – så unnar jag mig oftast det i en liten skala. Allt för att jag inte tror på att förbjuda, utan snarare komplettera upp med än mer näring!

Jag älskar frukost! En bra start näringsmässigt är otroligt viktigt för mig att orka med alla projekt jag har igång. Om du är van att äta smörgås och fil, prova att byta ut filen mot någon god smoothie! Dina smaklökar kommer att bli överraskade och din energi kommer definitivt att öka och hålla sig längre! Sätt mer färg på din mat!

Under dagen äter jag mestadels mindre och näringsrika mål då jag ofta spendera mycket tid att provlaga och utveckla recept – detta ger mig därför utrymme att provsmaka och hålla energin hög, utan matkoma!

Att blanda och sippa på en smoothie med frukt, grönsaker och superpulver och gärna någon mjölk i form av hampa, kokos eller nöt, under dagen då energin tenderar att tippa neråt gör att du tankar upp kroppen med effektivt bränsle! Inför en ny trend på jobbet – grön drink! Uteslut inte kaffet, om du inte önskar, utan lägg till mer näring!

Middag är min största måltid på dagen …och kanske den enda där jag faktiskt sitter ner i lugn och ro med fokus på att äta långsamt och andas med magen! Här varierar det vad jag äter, men altid åtminstone en stor sallad som domineras av mörkt gröna bladgrönsaker, groddar, syrade grönsaker, avokado och säsongens skörd!

Om det låter som en avslappnad inställning, så är det precis vad det är! För mig funkar det otroligt bra – jag hoppas att du kan se på superfood och din kost med en avslappnad inställning och med fokus att hjälpa din kropp istället för att missunna eller spjälka!